Elgjakt

Er medlem av Velta jaktlag på Nesbyen, som består av 6 jegere. Det er Ronald,  Roy, Odd, Sigve, Knut og undertegnede, se bilde under. Vi har jakt på Nesbyen i Todalen.

Velta jaktlag 2003

  
     
Ronald (Jaktleder) Roy Sigve  Odd Knut Torbjørn

Det er et veldig variert terreng, i fra tett furu/granskog til snaufjellet, ifra 500 moh til 1180 moh. Det er ikke fare for at du ikke skal være sliten etter en dag med hund i dette terrenget. Stort sett er det greit å komme fram med elgtrekker de fleste streder, så heldigvis blir det ikke mye bæring av kjøtt. Se elg-trekkern i aksjon HER

                                                

JAKTA 2008 - Todalen    Bilder

Vi har kvote på 7 dyr i år, 1 okse, 1 ku og 5 ungdyr/kalv. Nytt av året er at vi har mulighet for å jakte helt fram til 23.12(Lille julaften) Oppdateringer kommer utover jakta!!!!

Jakta i år har startet veldig dårlig, på de første 9 jakt dagene så vi 2 dyr og veldig lite ferske spor. Hadde 2 uttak for hund som reiste av gårde. Det løsnet litt i slutten på første periode, felte en 6 taggers okse ved Mjelhovd, på post for Odd på lørdagen og Terje skøyt en kalv i los for Svea på søndagen, på snøføre!! Den første snøen kom også, litt vel tidlig!!??? Men tror ikke det er fare for at den blir liggende. Vi starter opp igjen nå til helga (lør. 11.12) så for vi håpe  det er flere dyr i terrenget da.

Ronald, Sigve og Odd startet fredagen(10.10), Det ble los på okse, stilte innpå og var 15 m fra dyret, MEN vi har ikke flere okser på kvota, typisk. Det samme skjedde lørdag og søndag. Tror det ble 5 okse loser til sammen, den største var en 12 tagger. Vi har observert flere dyr og ferske spor i terrenget nå enn det var i første periode. Tara var for første gang LØSHUND denne uka, onsdag hadde hun los på et dyr ca 150m fra meg, det sto ca 5 min i uttaket før det løsnet. Hun hadde ikke lyst til å krysse Fiskebekken så hun returnerte da elgen gikk over.

Lørdag (18.10) fikk vi skutt ku og kalv rett opp for grustaket ved Langvanns bommen. Ronald og Magnus stilte innpå losen til bikkja til Amund Storeli (jakter på nabo terrenget). Søndag hadde Svea til Knut los på okse og ku som gikk et par runder på Mjelhovd, Knut fikk skutt kua fra posten på Mjelhovd. Så da gjenstår det 2 dyr, og slik det ligger an nå så skulle det være mulighet for og fylle kvota i år.

Lørdag 26.10 Skulle Knut og Ronald slippe Wiggen fra Fjellsett og jeg slippe Tara fra Svensenmøni. Wiggen fikk los 200 m fra bilen og Ronald felte en okse. Fult så greit gikk det ikke for oss andre, var ikke borti noen dyr fra Svensenmøni mot Bjørhus. Det var også andre som var ute og jakta dene dagen, gikk samtidig rådyr los i samme området. Men det var et ungdyr som ble trykt ut mot postene og Nubb Arild fikk fulltreff på dette på posten over snuplassen. Så da var kvoten fylt for i år. 
Vi for se om det blir noe mer jakting utover på hjorten, skal være igjen 6 hjort på kvoten for storvaldet.

 

JAKTA 2007 - Todalen    Bilder

Endelig er jakta i gang. Har nå jaktet 6 dager, ikke helt det store oppmøte i starten i år, har vært 3 og 4 jegere disse første dagene. Fikk vårt første fall torsdag 27/9, Sigve felte en 5 tagger okse i hogstflata før Børhusnatten. Dagen etter (28/9) felte Odd ei ku ved snuplassen under Møniåsen. Tara og undertegnede har ennå ikke vært i nærkontakt med elgen, men søndag stilte vi innpå hjort, vi var ca 40m unna, men fikk kun se bakparten av dyret, så skuddet ble holdt tilbake. Dyret fikk vi se igjen når vi kjørte i fra Kastenatten, hjorten møtte oss midt i veien lenger nede i lia, 1 1/2 årig bukk.

Vi startet med ny giv igjen lørdag 6.10. Hadde både ferske spor og så dyr i løpet av de 3 drevene vi hadde lørdag, men det klarte å komme unna i mellom postene. Søndag ( 7.10 ) startet vi med løshund drev med Zeb, Ronald hadde okse på 40m ( men ikke flere okser på kvoten). Mandag var det kun Sigve og jeg som jaktet, hadde ku, kalv og ungdyr på under 100 m, men ingen gode nok skuddsjanser dessverre.

Oppstart igjen torsdag 11.10. Knut og Marianne skulle gå med Wiggen, Nub Arild stilte opp fra nabo jaktlaget. Så denne dagen var vi faktisk 5 jegere. Og fall ble det også. mellom Ilemyra og Fjellsettjern, Marianne felte ei ku i los for Wiggen. Fredag hadde vi 2 løshunder ute, Wiggen til Knut og Odin til Nub Arild. Odin hadde los på ungdyr men dette gikk dessverre ut til naboterrenget. Lørdag felte Nub Arild en okse ved ny veien til Djupilen, her var det 4 dyr som lå nede i en hogstflate, Ku, kalv og ungdyr i tillegg til oksen. Søndag jaktet vi kun første del av dagen, Tara og jeg gikk fra Hallingby bommen og over Møniåsen, var borti et dyr (fikk ikke sett hvilke sort det var) rett opp for Gråbein, fikk værdraget i nakken så dette ble værstøkt.
 
Ny start igjen 19.10. Sigve på post og Tara og jeg gikk drevet fra Fingarvollen med nordavind, ingen elg og se. Drev nr 2 den dagen gikk fra snuplassen i Møni mot Gråbein, Odd satt på post, gikk på ferske spor, fant dessverre ikke elgen. Lørdag (20/10) Stilte Bård og Nub Arild fra nabojaktlaget opp for å hjelpe og Knut. Det ble los med Odin på ku og kalv, felte kalven rett under Slåtta. Søndag var det også los med Odin, et ungdyr som runderte i hele terrenget vårt som til slutt ble værstøkt av en fuglejeger på Mjelhovd, og da reiste det i Thoen marka med Odin i hælene.

Siste jakthelg startet lørdag 27.10. I tillegg til jaktlaget var Knut, Nub Arild og Bård også med, vi var fulltallig pluss. Dette ble jaktdag med veldig mye vind og vanskelig forhold, ikke mulig å høre losen, kjekt med peiler med losindikator. Odin hadde los stort sett hele dagen, men ingen mulighet for å komme innpå. Dyret og bikkja gikk til slutt over til Gol. Tara og jeg satt på post ved snuplassen, like før vi skulle gi oss for dagen skulle jeg lufte Tara en tur, og hun markerte dyr opp i hogsten ved enden av snuplassen. Dette var en 4 spirs okse, men i tillegg var det med et ungdyr. Satte Tara i bilen for at det skulle bli enklere å stille innpå på hogstflata med mye tørrkvist. Stilte innpå til midt på flata og fikk felt en fjorårsokse, det var også et 3 dyr med i dette følge som vi fikk se når vi skulle gå innpå fallet. Søndag hadde Finna til Knut los på et ungdyr, antagelig hvis det samme ungdyret som var i følget fra lørdagen. Dette havnet til slutt ut på hogsten ved snuplassen hvor Odd satt på post, Odd felte ei fjorårsungdyr 20m fra der hvor han felte ei ku i begynnelsen av jakta.

Nå er jakta for året 2007 over, vi kan se oss godt fornøyd med resultatet, godt med dyr i terrenget, felte 7 av 8 dyr. Tusen takk for all hjelp til Knut, Marianne, Nub Arild, Kaja og Bård!!

           

JAKTA 2006 - Nes Østmark    Bilder

 

Zeb med oksen ved Alketjern

Ja nå er endelig jakta i gang! Starten ble ikke helt som forventet, med mye regn og tåke, jaktlaget var også litt amputert, var 3 og 4 jeger i starten. Undertegnede gikk med hund de første 4 dagene, var borti flere dyr, men skudd sjansene uteble. Under et av drevene hadde jeg mulighet for ku og okse, problemet var at de sto parallelt, med bred sida til. Vi har felt 1 dyr, ei kvige på Bjørneposten, Odd var skytter. Vi starter opp igjen med ny giv til helga.
Lørdag 7.10 startet med øsende regn og tåke, så det ble bare ettermiddags drag uten resultater. Søndag morgen var det strålende sol, men sterk vind. Zeb hadde 4 dyr i los, okse, ku med tvilling kalver. Ved Alketjern, Ronald fikk oppleve å se at oksen fikk seg et nyp.... så den fikk i hvert fall ført genene sine videre før den forlot disse jaktmarker. Oksen falt kl 10.30.

Startet opp igjen lørdag 14.10, denne helga har vi hatt kjempe fint vær med sol fra skyfri himmel, kuldegrader om morran, ikke det best for å stille inn på elg, men sola hjalp til med å bli kvitt krase føre litt ut på dagen, heldig hvis. Lørdag tok Zeb ut ku og kalv kl 7.30, men det skulle vise seg at denne kua hadde vært i hardt vær før, for hver gang det sto stille sto det inne i tette bjørkekjerr, Ronald var innpå 7 ganger uten å få løsnet skudd. Tara og jeg gikk lenger oppe i fjellet og losen nærmet seg oss, hadde dyrene på 50 m og med Zeb i los mellom meg og dyrene og Tara 5m bak meg, men dyra sto inne i bjørkekjerret igjen, så jeg fikk ikke noe reint skudd på kalven. Må nevne her at det ikke kom en lyd fra Tara under seansen, det ble ikke noe dyr denne dagen men noen fine opplevelser i hvertfall. Søndag og mandag hadde vi også dyr i drevet og på postene men det ble ingen skudd sjanser.

Denne helga (21-22.10) var det kommet 10-15 cm med snø, men det var mildvær, regn og tåke hele helga. Zeb hadde 2 uttak lørdag og 2 uttak søndag, men med snødekt mark var et ikke lett å få elgen til å stå, så det havnet vær gang utenfor terrenget vårt. Gikk begge dagene med Tara også men var ikke borti noe dyr, vi fikk igjen ku kalv som Zeb var etter, rett på oss, men denne gangen snudde det før vi fikk sett dem. Vi trår til igjen neste helg som også er den siste for i år, da har vi 4 dyr som skal i bakken..... så vi for se....

Ja da er elgjakta over for i år, siste helga var det 10-15 cm med snø med 0,5 cm lag med skare. Ikke det beste føret å gå inn på elg. Vi hadde elg i alle drev lørdag og søndag men å prøve å stille innpå var nesten bare bortkasta. Så ingen elg denne helga. Men noen fine dager i skogen var det da. Årets jakt endte med 2 av 6 elg, ikke bra. Vi har mulighet for å søke om vinter jakt i første halvdel av desember, problemet er hvis det kommer mye snø, men kunne godt tenkt oss å prøve dette. En ting er helt sikkert, det er elg igjen som det kan jaktes på.
 

JAKTA 2005 - Todalen    Bilder    Video

Vi startet opp søndag 25/9. Nå i første perioden (25/9 - 2/10) har det dessverre ikke blitt noen dyr, vi har vært borti lite dyr og når først bikkja har funnet elg så vill det ikke stå for hund. Har hatt mange fine drev med Tara, hvor vi en dag var 30m unna ku og kalv, men omstendighetene gjorde at disse ble støkt. Tara viser stor interesse for sporing og vi har hatt 3 turer hvor hun har sporet i ca 1,5 t på fersk spor, så dette lover bra. Har gått til innkjøp av GPS (som det finnes en liten historie til, som jeg ikke skal ta her og nå), denne har vært til stor hjelp for meg som ikke er så gått kjent inne i terrenget forløpig. GPS er absolutt å anbefale.

Vi starter opp igjen med ny giv lørdag 8/10, håper da som for 2 år siden at skal være flere dyr i terrenget.

Ja vi startet bra lør 8/10, Zeb tok ut ku og kalv på morgenen, med vellykket resultat, fall. Søndag hadde vi både Zeb og Tara i aksjon, Tara sporet på dyr i ca 2,5 t men i det vi nærmer oss dyrene (okse og ku) snur vinden og dyra blir støkt på ca 60m. Zeb tar ut ung dyr men dette tar ut i stor fart og forsvinner opp mot fjellet og til Gol. Vi har vært plaget av mye og sterk vind med veldig kaste vinder i skogen, det er ikke bra jakt vær. Har vært borti flere dyr som bare tar ut i voldsom fart og forsvinner.... Onsdag morgen tar Wiggen og Knut ut ku og kalv, dette "reiser" rundt i terrenget. Hadde de på post men hadde ikke noe skudd sjanse, Knut fikk en skikkelig "tur" etter losen. Når dette igjen trakk opp mot fjellet ba han meg gå inn på losen. Og det var ikke bare lett, hver gang en kom på skuddhold, sto det inne i tette skogen, ved 3 forsøk på å stille inn på losen lyktes vi med å få fatt i kalven. Min første elg skutt i los. Men sverger fortsatt til bandhund....
Lørdag 15/10 så vi ku og kalv i enden på et hogstfelt på vei ut på post, etter ca 1t så fikk vi los med Zeb, atter en gang ble det en lang tur for Ronald som prøvde å stille inn på flere ganger, til slutt ble det fall ved Langtjern. Heldigvis denne gangen kort avstand til vei, så hentinga gikk greit med elgtrekkeren.
Så resultatet etter denne uka er 2 kuer og 3 kalver. For min del så er fri dagene tatt slutt, så nå blir det bare helg jakting på meg.
Fredag 21/10 ble det skutt en kalv på Mjelhovd i los for Zeb. Søndag kom det ca 20 cm med snø i terrenget, så da ble det ingen jakting. Håper det ikke kommer noe særlig mer snø, for da blir det problematisk å få kjørt elgtrekker.

Så er det over for i år. Slutt resultatet blei 6 av 10 dyr.